Heritage Hotel Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

10 znamenitosti koje morate posjetiti u Trogiru

Baš poput one sintagme “uvijek je vrijeme za ljubav”, možemo slobodno reći “uvijek je vrijeme za Trogir” jer taj mali, dalmatinski gradić s poviješću bogatom gradskom jezgrom gdje svaki kamen ugrađen u zidove i uske kalete priča neku svoju priču iz vremena Grka, Rimljana i Mlečana, predstavlja užitak za sva osjetila. Nezaobilazan dio tog ambijenta je i hotel restoran Pašike, smješten u kući obitelji Buble čija se tradicija u Trogiru proteže na dugih osam stoljeća i priča priču o bogatoj obiteljskoj povijesti koja hotelu daje dodatni šarm zbog čega i nosi naziv heritage. Kao našem gostu, preporučujemo Vam 10 znamenitosti kulturne baštine koje morate posjetiti za vrijeme boravka u Trogiru.

 


1. Kula Kamerlengo

Tvrđava ili kaštel Kamerlengo nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u uglu zidina. Najstariji dio je poligonalna kula iz kraja 14. stoljeća. U njenom sklopu je i kapela posvećena Sv. Marku. Tvrđava je građena u 15. stoljeću, od 1420. do 1437. godine, a služila je za smještaj mletačke vojne posade. Danas je Kamerlengo pozornica i kulisa za brojne kazališne predstave i druga kulturna događanja na otvorenom.

 

2. Palača Ćipiko

Palača trogirske obitelji Ćipiko sklop je od više zgrada koje su koloplet romanike, gotike i renesanse, vremenom spojenih u jedinstvenu cjelinu. Najveći je dio sklopa nastao je u 13. stoljeću. Južna vrata palače krasi natpis “Nosce te ipsum” što u prijevodu znači “Upoznaj samoga sebe”, a u samoj nalaze se brojna i vrijedna umjetnička djela, među kojima su najistaknutiji isklesana gotička Trifora na pročelju.

 

3. Gradska vrata

Južna gradska vrata ili porta civitatis, sagrađena u renesansnom stilu 1953. godine. S njihove istočne strane smještena je loggia namijenjena za boravak ondašnjih putnika koji su u grad stigli u vrijeme kada su njegova vrata bila zatvorena, a danas se tu nalazi galerija i suvenirnica. Sjeverna gradska vrata ili porta terraefermae, ukrašena mletačkim lavom, sagrađena su u 17. stoljeću i kamenim su mostom povezivala grad i kopno. Na njihovom vrhu nalazi se kip Sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada Trogira.

 

4. Knežev dvor

Knežev dvor datira iz 13. stoljeća, a u 19. stoljeću je restauriran u renesansnom stilu. U njemu se nalaze povijesni grbovi mletačkih knezova i drugih plemića, a na vratima iznad stepeništa istaknut je natpis kako je pristup dozvoljen samo plemićima. Dvor je sadržavao i kazalište koje je kasnije uništeno. Danas je u zgradi smještena gradska uprava – Gradska vijećnica.

 

5. Trogirska riva 

Trogirska riva smještena je na južnom dijelu grada i posljednji put je obnovljena 2002. godine. Vrhunska šetnica uz more s brojnim ugostiteljskim objektima je i mjesto privezišta jahti i megajahti.

 

6. Katedrala sv. Lovre 

Katedrala sv. Lovre jedna je od najljepših katedrala u Hrvatskoj i njena gradnja trajala je skoro 300 godina, da bi konačan oblik dobila 1598. godine. Poznata je po Radovanovom portalu, djelu jedinstvene umjetničke vrijednosti sagrađenom 1340. godine kojega čine lavovi, apostoli, sveci, kipovi Adama i Eve te drugi ukrasi. Ima zvonik visok 47 metara, a unutrašnjost katedrale predstavlja mješavinu gotičkog, renesansnog i baroknog stila.

 

7. Benediktinski samostan Sv. Nikole

Benediktinski samostan s crkvicom sv. Nikole datiraju još iz 11. stoljeća s tim da je crkvica prvobitno nosila naziv Sv. Dujma. Unutar samostana nalazi se najstarija slika Bogorodice s djetetom i kameni reljef starogrčkog boga sretnog trenutka Kairosa, koji datira iz 3. ili 4. stoljeća prije Krista i za kojeg legenda kaže da će donijeti sreću onome tko ga u pravom trenutku povuče za čuperak.

 

8. Gradski muzej

Trogirski Gradski muzej nalazi se u palači Garagnin- Fonfogna iz 18. stoljeća. Stalni muzejski postav predstavlja nijemog svjedoka prebogate gradske povijesti s bibliotekom trogirskih obitelji.

 

9. Muzej Sakralne umjetnosti 

Muzej sakralne umjetnosti nalazi se na mjestu romaničke palače župnog dvora iz 18. stoljeća i sadrži zbirku ranog mletačkog sakralnog slikarstva dok se u pinakoteci, uz ostala djela domaćih majstora,nalazi opus Blaža Jurjeva i poliptih iz 13. stoljeća kao i brojne ikone, raspela i dijelovi sakralnog namještaja.

 

10. Drvo ljubavi 

Da je “uvijek vrijeme za ljubav”, u Trogiru svjedoči neobično stablo kojeg su Trogirani, zbog diskretnog mjesta u hladovini krošnje gdje su se okupljali ljubavni parovi, nazvali Drvo ljubavi. Prema romantičnoj legendi, par koji se poljubi na ovom mjestu, u srcu će nositi vječnu ljubav, do smrti.

Posjetite Trogir i neka vječna ljubav bude Vaš najljepši suvenir koji ćete ponijeti sa sobom!