Heritage Hotel Pašike
+385 21 885 185 / info@hotelpasike.com

5 izleta koje ne smijete propustiti dok ste u Trogiru

Poznato je da Dalmacija nosi najbogatije povijesno i kulturno naslijeđe u Hrvatskoj s četiri od šest lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a, a neke od prirodnih ljepota nadilaze nacionalne i regionalne okvire. U hotelu Pašike svakom gostu pristupamo individualno i spremni smo Vam, sukladno vašim interesima i preferencijama i u suradnji s turističkim agencijama, boravak u Trogiru upotpuniti izletima na jedinstvene lokalitete u blizini Trogira, bilo da se do njih stiže kopnenim ili morskim putem. Ovom prigodom izdvajamo pet mjesta koja jednostavno ne smijete propustiti.

1. Slapovi Krke – nacionalni park

Nacionalni park Krka je prostrano, pretežito neizmijenjeno područje iznimnih i višestrukih prirodnih vrijednosti, a obuhvaća jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. S potopljenim dijelom ušća, rijeka Krka je duga oko 72,5 km koja izvire u podnožju planine Dinare nedaleko Knina. Sa sedam sedrenih slapova i ukupnim padom od 224 m, Krka je prirodni i krški fenomen. Sedreni slapovi rijeke Krke temeljni su fenomen ove rijeke.

Prepustite se prekrasnim krajolicima, istražujte jedinstvene ljepote netaknute prirode i osjetite čaroliju kopnene Dalmacije.

 

2. Modra špilja – otok Biševo

Modra špilja, nalazi se u maloj uvali Balun na otoku Biševu. Duga je 24, široka 10-12 metara, visoka do 15 i duboka do 16 metara. Sam ulaz u špilju visok je oko 1,5 i širok oko 2,5 metra sa dugim morskim hodnikom. Špilja ima dva otvora, jedan manji kroz koji može proći čamac. Drugi je otvor poput svoda, na južnoj strani špilje, ispod razine mora i njime kroz špilju prodire sunčeva svjetlost, koja se lomi kroz vodu i cijelu špilju ispunjava čudesnim srebrno plavim odsjajem.

Zaronite u ovu jedinstvenu kreaciju prirode na jednom od tisuću hrvatskih otoka.

 

3. Dioklecijanova palača – Split

Dioklecijanova palača u srcu Splita predstavlja jednu od najfascinantnijih građevina na svijetu u kojoj ljudi i danas žive, a dijelom je UNESCO-ove baštine. Palaču je izgradio rimski car Dioklecijan koji je upravo to mjesto odabrao za svoj odmor i relaksaciju – ljetnikovac. Dimenzija 215m x 206m, palača je imala i svoj vodovod dužine od oko 9 kilometara, koji se dobrim dijelom koristi i dan danas i jedan je od najdužih i najočuvanijih u Europi. Sama palača sadrži brojne atrakcije poput Katedrale Sv. Duje sa zvonikom za kojeg se smatra kako je najizvornija dalmatinska srednjovjekovna građevina.

Prošetajte kroz povijest i doživite carski ambijent Dioklecijanovog ljetnikovca.

 

4. Antička Salona – Solin

U Solinu se nalaze i ostaci antičkog grada Salone za koji se smatra da je nastao u IV. stoljeću prije Krista. Salona je bila luka ilirskih Delmata, u kojoj su živjeli i Grci i Rimljani. Julije Cezar je 48.g. pr. K. Salonu proglasio središtem rimske provincije Dalmacije. Gradska jezgra bila je trapezastog oblika opasana zidinama i utvrđena kulama, a sadržavala je kompleks gradskih bazilika, kasnije podignutu monumentalnu katedralu s krstionicom i terme. I danas je prepoznatljiv peristil termi, prostor za kupelj s pećima i svlačionicama kao i starokršćanski objekti uz bazilike vezani uz djelatnost Sv. Dujma. U južnom dijelu su ostaci foruma, hrama i kazališta iz I. stoljeća.

Obiđite ostatke kamenih građevina i osjetite duh ostataka stare civilizacije na dalmatinskim prostorima.

 

5. Rafting na rijeci Cetini

Spuštanje u gumenim čamcima kanjonom Cetine, jedne od najljepših hrvatskih rijeka gdje se čitavom stazom neprestano izmjenjuju brzaci, slapovi, pećine, ali i mirni dijelovi rijeke s bogatom florom i faunom, traje oko tri sata. Bistra i čista Cetina omogućava ugodno osvježenje i užitak u prekrasnoj prirodi zaštićenog kanjona.

Želite li aktivan odmor u prelijepom prirodnom ambijentui adrenalinski užitak, rafting je pravi izbor!